Met gestroomlijnde data zorgen voor een veiligere leefomgeving

Securitas zorgt met een digitale dimensie voor veiligere werk- en leefomgeving.

Security wordt voorspellend

Het van oorsprong Zweeds Securitas is het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld, met ruim 370.000 medewerkers. In een tijdperk waarin verandering de enige constante is en technologie zich in een razend tempo ontwikkelt, blijft Securitas als beveiligingspartner niet achter. Securitas ziet kansen en mogelijkheden om verandering en technologie in te zetten voor een veiligere leef- en werkomgeving. 

"We hebben de ambitie om de intelligent protective services partner te worden voor heel veel van onze klanten", vertelt Van Berg. "Digitalisering en data zijn voor ons daarin heel belangrijk. Binnen ons operationele proces verzamelen wij een enorme hoeveelheid data voor rapportages. Door daar nog slimmer mee om te gaan kunnen wij voorspellende waarden creëren." 


Met voorspellende waarden wordt het spel van veiligheid op z'n kop gezet. "Van oudsher is ons werk nogal reactief ingericht: er gaat ergens iets fout en wij reageren met maatregelen om de schade te beperken. Maar we kunnen ook voorspellend worden. Door afwijkend gedrag en afwijkende situaties als indicator te zien, voor het feit er iets staat te gebeuren. Door meer gegevens te registreren en voorspellende algoritmen te gebruiken, ontwaren wij trends en pikken wij belangrijke signalen eerder op." 

Uitdaging

In de aanloop naar incidenten, variërend van vandalisme en inbraak tot terrorisme, is er sprake van een pad van voorbereidende handelingen. Het beter registreren van signalen binnen dit pad en het gebruik van algoritmen, stelt Securitas in staat inschattingen te maken over hoe waarschijnlijk bepaalde scenario’s zijn. In Zweden draait op dit moment een pilot waarbij het bedrijf al in staat is om met een waarschijnlijkheid van meer dan 80 procent veelvoorkomende 'verstoringen' zoals inbraken binnen een gebied te voorspellen. Van Berg: "Onze modellen zijn op dit moment veel preciezer dan die van andere organisaties, inclusief de politie." 

Tegelijkertijd valt er nog veel te verbeteren. Een van de uitdagingen is het verder digitaliseren van processen. "Wij willen met een ander perspectief naar data gaan kijken. Vroeger gebeurde dat met allemaal losse systemen en manieren van rapporteren. Dit wordt nu een centrale data-omgeving waarvoor we goed moeten nadenken wat wij hierin verzamelen en wat wij daarmee doen. Naast het gebruik van nieuwe tooling, wat ook een thema is, kijken wij naar het stroomlijnen van data en processen. In mijn rol ben ik daarvoor medeverantwoordelijk, door de hele organisatie heen. Hierbij werken we nauw samen met de eigen intelligence community in Zweden." Binnen de digitale ambitie speelt het SOC (Security Operations Center) van Securitas een belangrijke rol. Deze afdeling fungeert als een soort centrale meldkamer met een volledig beeld van de klant en de operatie en kan daardoor adviseren over incidenten en risico's. "Alleen de processen om hier echt goed invulling aan te geven, waren nog niet optimaal ingericht." 

Oplossing 

Bauhaus werd door Securitas gevraagd om een diepgaande inventarisatie te maken van alle processen met betrekking tot data en om aanbevelingen te doen voor een betere inrichting hiervan. Met een roadmap moest de ambitie ook concreet gestalte krijgen. "Wij kennen Bauhaus goed via ons netwerk. Het is een bedrijf dat de filosofie heeft om onze mensen op te leiden om samen projecten tot een goed einde te brengen. Er is een volledige 'fit' met hoe wij zelf als organisatie zijn en met elkaar omgaan: laagdrempelig en praktisch. Wat mij ook aanspreekt is dat ze gewoon heel eerlijk zijn als ze dingen zien die niet goed zijn. Best confronterend, maar soms precies wat je nodig hebt."

Na het snel afronden van een uitgebreide inventarisatie, binnen drie maanden, stond het project enkele maanden 'on hold' wegens veranderingen in de internationale organisatie. Mede daardoor werd ook duidelijk dat de Nederlandse organisatie meer in de eigen expertise wilde investeren, om processen rondom data beter te organiseren. "Dat heeft ons de ogen wel geopend. Bauhaus vond onze ambitie super, maar vond ook dat als digitalisering een van de kernpijlers is in onze strategie, dat we onze lokale competenties moesten opbouwen. Als alles buiten de deur staat en we constant naar Zweden kijken, zijn we niet flexibel genoeg om het verandertraject echt te laten landen. Daarom hebben we in onze organisatie ook veranderingen doorgevoerd." 

Resultaat 

Een zichtbaar gevolg van de samenwerking met Bauhaus is het team Digitalisatie en Procesoptimalisatie, dat Van Berg aan het opbouwen is. "Ik verwacht dat we een propositie in de markt kunnen zetten met meer efficiency, een hogere klanttevredenheid en een gestroomlijnd proces. Door veel voorspellender te zijn op basis van data wordt onze dienstverlening transparanter en onze relatie met klanten inhoudelijker. Vroeger was je in onze branche soms vooral een detacheerder van beveiligers, maar nu kunnen wij klanten op een veel bredere manier ondersteunen om hun veiligheid te verhogen." "De samenwerking met Bauhaus heeft zeker gebracht wat we ervan hadden verwacht. En misschien ook wel een beetje meer. Bauhaus heeft zich echt bewezen in het met ons meedenken. Tijdens onze samenwerking veranderde er van alles in onze internationale organisatie. De mensen van Bauhaus begrijpen het corporate geweld waar wij mee te maken hebben en waren bij elke stap ondersteunend. Daardoor had ik ook echt het gevoel dat we samen optrokken." 

Blogs

Video

Identity Access Management (IAM)

Werner Steinmann en Bader el Khalfi hebben het over de voordelen van Identity Access Management en waar je op moet letten bij de implementatie ervan.

lees meer

Identity Access Management (IAM)

Werner Steinmann en Bader el Khalfi hebben het over de voordelen van Identity Access Management en waar je op moet letten bij de implementatie ervan.

read more
lees meer
Blog

IT Specialisten van nu, informatie-analisten van morgen?

Hoeveel studenten kiezen er nog voor de opleiding HBO ICT?

lees meer

IT Specialisten van nu, informatie-analisten van morgen?

Hoeveel studenten kiezen er nog voor de opleiding HBO ICT?

read more
lees meer
Video

Power BI: wat kun je ermee?

Hoe 90North-unit IT RBLS Power BI keer-op-keer succesvol inzetten, hoe doen ze dat? En hoe kan jouw bedrijf ervan profiteren.

lees meer

Power BI: wat kun je ermee?

Hoe 90North-unit IT RBLS Power BI keer-op-keer succesvol inzetten, hoe doen ze dat? En hoe kan jouw bedrijf ervan profiteren.

read more
lees meer
VIEW ALL BLOGS