budgetaanvragen op orde m.b.v. het Power Platform

Een sneller, transparanter en slimmer administratieproces voor budgetaanvragen voor ASML; ook dat regelt IT RBLS met het Power Platform.

ASML is een van de meest toonaangevende hightechbedrijven van Nederland en de grootste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie ter wereld. Verschillende afdelingen wereldwijd doen budgetaanvragen voor de IT Infra-afdeling. Het is belangrijk dat die aanvragen goed en op tijd worden verwerkt, zodat de juiste hoeveelheid hardware op tijd aanwezig is.

Handmatige verwerking 

Daar heeft Infra Capacity Manager Erwin Beelen zijn handen vol aan. Bij het jaarlijks bepalen van de nodige budgetten houden we met verschillende zaken rekening. ASML groeit hard en we kijken dan ook naar de groeitrend van eerdere jaren en extra vraag op de omgeving om te voorspellen wat we het komende jaar nodig hebben. Daarnaast moeten we bestaande hard- en software na verloop van tijd vervangen (Life Cycle Management). Bovendien komen er vanuit allerlei afdelingen binnen het bedrijf nog regelmatig aanvragen voor extra projecten, gedreven vanuit bijvoorbeeld innovatie of security. 

Uiteindelijk bepaalt het management welke budgetten worden goedgekeurd. Het is dan ook nodig om voorafgaande daaraan de prioriteit van de aanvragen te bepalen.

Het verwerken van de budgetaanvragen was tot voor kort veel handmatig werk. We stuurden alle informatie door naar een Excel-bestand waar ik eindverantwoordelijk voor was en dat met de hand werd bijgehouden. Je kunt je voorstellen dat je dan tegen allerlei praktische zaken aanloopt. Het kost erg veel tijd en de kans op fouten is groot. Bovendien was onduidelijk wie welke wijziging had aangebracht en was versiebeheer erg belangrijk, omdat je te maken had met meerdere versies van hetzelfde bestand.

En bron met de waarheid 

"Het idee om het overzicht met budgetaanvragen in een SharePoint-omgeving bij te gaan houden, bestond al langer. De voordelen zijn duidelijk." vertelt Erwin. "Je hebt altijd maar een bron waar de waarheid in staat en je kunt verschillende weergaven van het overzicht presenteren. Dat is handig omdat het niet nodig en soms zelfs onwenselijk is dat verschillende afdelingen of personen alle gegevens te zien krijgen. In het Excel-bestand moest ik daar filters voor toepassen, wat nogal bewerkelijk en foutgevoelig was."

IT RBLS heeft ASML geholpen bij het inrichten van de SharePoint-omgeving en de automatisering die daarna nodig is in het proces. Aanvragen via het formulier in SharePoint worden nu automatisch verwerkt in de administratie en kunnen vanuit daar eenvoudig worden goedgekeurd of afgekeurd. Wanneer iemand iets in het formulier aanpast, wordt direct geregistreerd wie dat was en wanneer de wijziging is gedaan. 

"Wanneer ik of iemand anders nu een nieuw item opvoert om op de lijst te zetten, krijg ik als verantwoordelijke het item te zien. Via e-mail krijg ik bericht dat een persoon een item heeft ingebracht. Wanneer ik vind dat het op de lijst hoort, kan ik het met een klik goedkeuren. Als ik vind dat het er niet op hoort (bijvoorbeeld als het er al op staat of als het item al gepland staat om uit te voeren in het bestaande jaar), kan ik het net zo gemakkelijk afkeuren. De aanvrager krijgt dan automatisch bericht met de reden waarom het verzoek is afgewezen." aldus Erwin.

Ook het herverdelen en aanpassen van budgetten, bijvoorbeeld bij bezuinigingen, en het beheren van onvoorziene uitgaven is in de oplossing van IT RBLS ingebouwd.

Pragmatische oplossing 

"IT RBLS heeft goed en snel geholpen met het inrichten en automatiseren van de SharePoint-omgeving", vertelt Erwin. Waar ze heel sterk in zijn, is het pragmatisch vertalen van de functionele wensen naar een technische oplossing. We wisten functioneel gezien wel wat we wilden, maar wat betreft de robots en automatisering die daarvoor nodig zijn, heeft IT RBLS ons fantastisch geholpen. Tijdens zo'n traject kom je altijd onvoorziene problemen tegen, of blijkt achteraf dat je het toch liever net iets anders wilt. De specialisten van IT RBLS zijn heel flexibel en goed in het oplossen en aanpassen daarvan. Ze doen daarnaast niet alleen wat de klant vraagt, maar durven ook andere oplossingen aan te dragen als die naar hun mening mogelijk beter zijn voor het eindproduct. Deze pragmatische en flexibele manier van zaken oppakken, gecombineerd met de specialistische kennis van de rebels, is wat mij betreft de absolute meerwaarde die IT RBLS biedt. Het resultaat is een sneller, minder foutgevoelig en transparanter proces voor het verwerken, prioriteren en beoordelen van budgetaanvragen."

"Koen Huijbens en zijn collega's van IT RBLS hebben goed en snel geholpen bij het inrichten en automatiseren van de SharePointomgeving met gebruik van het Microsoft Power Platform", vertelt Erwin. "Waar ze heel sterk in zijn, is het pragmatisch vertalen van de functionele wensen naar een technische oplossing. We wisten functioneel gezien wel wat we wilden, maar wat betreft de robots n automatisering die daarvoor nodig zijn, heeft IT RBLS ons fantastisch geholpen. Tijdens zo'n traject kom je altijd onvoorziene problemen tegen, of blijkt achteraf dat je het toch liever net iets anders wilt. De specialisten van IT RBLS zijn heel flexibel en goed in het oplossen en aanpassen daarvan. Ze doen daarnaast niet alleen wat de klant vraagt, maar durven ook andere oplossingen aan te dragen als die naar hun mening mogelijk beter zijn voor het eindproduct. Deze pragmatische en flexibele manier van zaken oppakken, gecombineerd met de specialistische kennis, is wat mij betreft de absolute meerwaarde die IT RBLS biedt. Het resultaat is een sneller, minder foutgevoelig en transparanter proces voor het verwerken, prioriteren en beoordelen van budgetaanvragen."

Blogs

Blog

Daadwerkelijk toepasbare Enterprise architectuur deel I

Enterprise Architectuur voor NU.

lees meer

Daadwerkelijk toepasbare Enterprise architectuur deel I

Enterprise Architectuur voor NU.

read more
lees meer
Blog

IT kennis tekort door groeiende vraag?

Hoeveel studenten kiezen er nog voor de opleiding HBO ICT? En welke trends zijn zichtbaar binnen het IT-landschap?

lees meer

IT kennis tekort door groeiende vraag?

Hoeveel studenten kiezen er nog voor de opleiding HBO ICT? En welke trends zijn zichtbaar binnen het IT-landschap?

read more
lees meer
Video

90NORTH inside: Power Platform

Het Power Platform is de ultieme tool om je bedrijf te transformeren en het maximale uit je gegevens te halen. Bouw op maat gemaakte oplossingen, automatiseer taken en bespaar tijd en geld.

lees meer

90NORTH inside: Power Platform

Het Power Platform is de ultieme tool om je bedrijf te transformeren en het maximale uit je gegevens te halen. Bouw op maat gemaakte oplossingen, automatiseer taken en bespaar tijd en geld.

read more
lees meer
VIEW ALL BLOGS